Op steeds jongere leeftijd komen kinderen met social media in aanraking. Social media zoals facebook, twitter en instagram zijn niet meer weg te denken uit het leven van tieners en pubers. Hele dagen lopen zij met hun smartphone rond, om maar niets te missen van wat er binnen hun vriendenkring en daarbuiten gebeurd. Ze worden steeds behendiger en delen heel wat af, soms ook dingen die ze beter voor zichzelf kunnen houden. Op een dag komen er heel wat berichten bij hen langs via facebook en instagram, ook berichten waarop ze beter niet kunnen reageren. Weet jij als ouder wat jouw kind allemaal op social media uitvoert?
De gevolgen van delen via social media
De jongeren van tegenwoordig delen van alles op social media, ook foto’s van zichzelf. Maar wist jij dat 15 procent van de jongeren in de leeftijd 14 – 15 jaar wel eens een naaktfoto hebben gedeeld via social media? De gevolgen hiervan zijn niet te overzien, want 40 procent van de jongeren wordt benaderd met seksueel geaarde berichten via social media. En het maakt niet uit of je nu een jongen of een meisje bent, beide geslachten lopen het risico om benaderd te worden. Sommige kinderen gaan in op een uitnodiging en spreken ergens buitenshuis af en zien vol spanning uit naar hun social media date, met alle gevolgen van dien. Als je dat als ouders hoort, dan schrik je toch wel, zeker als het je eigen kind overkomt. Ouders reageren dan vaak heel verbaasd, omdat zij eigenlijk geen flauw benul hebben van wat hun kind op social media uitspookt. Dus ouders ga ook op social media.
Niet elke generatie ouders thuis op social media
Juist ouders die niet met social media zijn opgevoed zijn vaak onhandig en weten niet hoe facebook, twitter of instagram werken. Ook al ben jij misschien niet zo handig, je kunt je kind niet verbieden om op social media te zitten, dat gaat absoluut niet werken. Kinderen die geen gebruik maken van social media raken sociaal geïsoleerd en dat is iets wat toch geen ene ouder wil. De enige manier om te weten wat je kind op social media doet en allemaal tegenkomt is om ook social media te gebruiken. Ouders die hiervan gebruik maken tonen interesse in het online leven van hun kind.
Wees geïnteresseerd
Het is juist belangrijk dat je geïnteresseerd bent in het social media gedrag van je kind, de kans dat je kind je dan in vertrouwen neemt als ze met iets zitten wordt daardoor vergroot. Met negatieve uitingen over social media win je het nooit. Tieners, pubers, maar ook jong volwassenen zitten nou eenmaal veel op internet, dus ook op social media. Met opmerkingen zoals: ‘Zit je nu al weer op facebook?’ of ‘kun je ook nog normaal communiceren in plaats van via Whatsapp?’ sla je de plank helemaal mis. Ze werken alleen maar averechts. Wist je dat er via social media ook belangrijke en vertrouwelijke gesprekken gevoerd worden? Vooral ouders die niet op social media zitten zijn van deze zaken niet op de hoogte.
Zorg dat je je als ouder verdiept in de belevingswereld van je kind en weet wat er zoal speelt. Maar dat kan alleen als jij weet hoe social media werkt. En je hoeft echt geen kei te zijn en hele dagen op facebook of twitter te zitten, maar door zelf gebruik te maken van social media kun je ervaringen delen. Je laat je kind zien dat je geïnteresseerd in zijn belevingswereld. Vraag ‘s avonds aan tafel maar gerust hoe het die dag was op facebook of instagram?
Wat kun je wel en wat moet je absoluut niet doen?
Wordt géén vrienden met je kind op facebook en dergelijke. Als je vrienden bent met je kind op social media, dan zal je kind zich anders gedragen dan als jullie geen vrienden zijn. Je kind zal bepaalde zaken niet posten omdat hij weet dat jij die berichten ook zal zien. En wees eens eerlijk je kind heeft toch ook recht op een stukje privacy? Ben je toch vrienden, ga dan niet in op de berichten die langskomen, je kind zit daar eigenlijk niet op te wachten. Als je iets leuks hebt zien schieten, dan kun je het daarover hebben ‘s avonds aan tafel over hebben of op een ander moment van de dag.
Digitaal pesten
Het komt in onze huidige maatschappij toch behoorlijk vaak voor dat kinderen digitaal gepest worden. De gevolgen van digitaal pesten kunnen enorme vormen aannemen en zelfs leiden tot zelfmoord. Je hoopt als ouder dat dat jou kind niet overkomt. Vraag je kind dan ook af en toe of er wel eens vervelende dingen gebeuren op social media? Geef je kind niet het gevoel dat je hem/haar controleert, maar houdt het algemeen. Een goede vraag zou kunnen zijn: ‘Hoor jij wel eens van iemand dat hij via social media iets vervelends meemaakt?’ Als jouw kind daar een bevestigend antwoord op geeft zou je kunnen vragen: ‘En wat voor advies zou jij diegene dan geven?’ Ook nu laat je je interesse zien en hoop je dat als jouw kind iets naars meemaakt je in vertrouwen wordt genomen.