Carbid schieten wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen gaan de uitdaging aan om die mega knal te veroorzaken die nog harder is dan die van je buurman. Echter dat blijkt toch nog niet zo eenvoudig te zijn, want voor die mega knal heb je wel een hele goede timing nodig. Het sluit allemaal heel nauw en daar komt heel wat behendigheid bij kijken. Carbid schieten lijkt misschien eenvoudig, maar het is het niet, het valt niet voor niets onder de behendigheidssporten. Wat moet je dan allemaal doen en wat zijn de regels bij carbid schieten waaraan je je moet houden?
Carbid schieten uitleg
Wat heb je allemaal nodig als je wilt gaan carbid schieten? Er zijn drie hele belangrijke dingen die onmisbaar zijn als je gaat carbid schieten. Ten eerste heb je een stevige melkbus nodig, ten tweede carbid en ten derde water. Als één van deze elementen ontbreekt dan gaat het hem niet worden. Maar met deze drie elementen ben je er nog niet. Er moet nog een gaatje geboord worden in de melkbus en dat gebeurd doorgaans in de bodem. Er zijn echter ook mensen die een gaatje in de zijkant boren in plaats van in de bodem van de melkbus. De plek waar je het gaatje maakt bepaalt welke ontsteking je gaat gebruiken.
Leg nu ongeveer 50 à 60 gram carbid op de bodem van de melkbus en giet daar 50 – 75 milliliter water bij. Als je dat gedaan hebt, is het zaak om de deksel terug op de melkbus te plaatsen. Zorg de deksel stevig op de melkbus teruggeplaatst wordt. En nu wordt het wachten geblazen totdat de chemische reactie plaatsvindt en er voldoende acetyleengas vrij is gekomen. Als je op dat moment een in wasbenzine gedoopte fakkel bij het gaatje in de bodem houdt, is je melkbus klaar voor een mega knaller. De deksel zal met een enorme explosie van de melkbus schieten, voor de veiligheid kun je de deksel met een touw aan de melkbus knopen. Zo voorkom je dat de deksel als een losgeslagen projectiel wegschiet en misschien wel iemand verwond. Maar je kunt ook een stevige voetbal gebruiken om de monding van de melkbus mee af te sluiten, dat is nog veiliger.
Deze ultieme mega knal ontstaat alleen als je de juiste hoeveelheid carbid en water gebruikt hebt en het wachten niet te kort of te lang heeft geduurd. Is het niet gelukt, dan is er geen man overboord. Try it later again!
De timing bij carbid schieten
Een heel belangrijk onderdeel in het proces van carbid schieten is de timing, deze moet goed zijn. Is de timing niet juist, dan ontstaat er zeker geen mega knal. Echter ook de hoeveelheid carbid en water moeten in een goede verhouding tot elkaar staan. Je kunt de melkbus niet direct ontsteken zodra je de deksel op de melkbus hebt gedaan. Er moet namelijk eerst een chemische reactie ontstaan tussen het carbid en het water. Bij deze chemische reactie komt acetyleengas vrij. Na ongeveer 45 – 60 seconden is er voldoende acetyleengas vrijgekomen en kan de melkbus ontstoken worden. Wacht je te kort dan is er te weinig acetyleengas vrijgekomen en heb je te lang gewacht dan komt er teveel acetyleengas vrij. De timing sluit dus erg nauw. Klopt er iets in het totaalplaatje niet, dan is de kans op een mega knaller verkeken.
Carbid schieten ontsteking
Er zijn verschillende mogelijkheden om de melkbus te ontsteken. Heb je een gaatje in de bodem van de melkbus geboord, dan kun je het beste een in wasbenzine gedoopte fakkel gebruiken om de bus te ontsteken. Zorg ervoor dat de fakkel lang genoeg is, zodat je voldoende afstand kunt houden. Als je lichaam je lief is houdt je afstand en gebruik je geen aansteker of iets dergelijks.
Heb je er voor gekozen om een gat te boren in de zijkant van de melkbus, dan heb je een andere ontsteking dan een fakkel nodig. Je kunt kiezen voor een bougie ontsteking of een piëzo ontsteking. Bij een piëzo ontsteking kun je weer de keuze maken uit een ontsteking met hendel of een moderne piëzo ontsteking.
Veiligheid staat voorop bij carbid schieten
Carbid schieten is nooit helemaal zonder risico. Als je je niet goed aan de regels houdt, kunnen er verschrikkelijke ongelukken ontstaan. Wat zijn dan belangrijke dingen waarop je moet letten? Beginnende carbid schieters kunnen beter niet direct beginnen te schieten met een melkbus, maar eerst oefenen met een leeg verfblik of een startset carbidschieten. Op deze manier kun je feeling krijgen met het carbidschieten. Je kunt ontdekken wat de juiste hoeveelheden zijn, maar ook wel kracht er achter een explosie zit.
Ga je wel schieten met een melkbus controleer dan de bodem op roestplekken. Een roestige bodem kan duiden op een zwakke plek en kan een gevaar zijn bij het ontsteken. De melkbus zou zomaar uit elkaar kunnen spatten, met alle gevolgen van dien. Let bij het terugplaatsen van de deksel, indien je deze gebruikt als mondingsafsluiter, dat je geen ijzeren of metalen hamer gebruikt, deze kunnen vonken teweeg brengen en ook nu kan de bus ontploffen. Ga nooit op de melkbus zitten tijdens het ontsteken, houdt voor je eigen veiligheid altijd een meter of 10 afstand.
Overgebleven carbid
Heb je na het carbid schieten nog carbid over, bewaar deze dan in een luchtdichte plastic zak en doe deze in een emmer die je goed kunt afsluiten. De emmer mag niet blootgesteld worden aan vocht, dus zet hem niet op de grond, maar ergens op een plank in de schuur. Neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je carbidvoorraad niet nat wordt. Je zou als extra maatregel ook nog een vochtvreter aan de emmer kunnen toevoegen.